Witamina A jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu nabłonków, skóry i błon śluzowych. Wiąże wolne rodniki ochraniając w ten sposób komórki naszego organizmu. Ponadto bierze udział w procesach przemiany białek, hormonów sterydowych i węglowodanów. Jej metabolit - retinal jest składnikiem rodopsyny, barwnika odpowiedzialnego za prawidłowe widzenie o zmierzchu.
Występuje w takich produktach, jak: wątroba, nerki, jaja, oraz w marchwi, jarzębinie, ciemnozielonych liściach warzyw (jak: natka pietruszki, szczaw, szpinak, kapusta włoska, sałata i inne), w owocach i jarzynach o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu.
Zastosowanie:
W objawach niedoboru: nadmierne rogowacenie i łuszczenie naskórka; suchość skóry; wysypka skórna; brak apetytu;
Kurza ślepota (ślepota zmierzchowa), złe widzenie; zmętnienie rogówki (kseroftalmia)
Częste infekcje, przewlekłe nieżytach dróg oddechowych i przewodu pokarmowego; choroby wątroby, dróg żółciowych i kamica nerek.
Zahamowanie wzrostu u dzieci
Sprawdź także inne preparaty zawierajace witaminę E
Witamina A Tabletki | Witamina A Kapsułki | Witamina A Krople
Sprawdź także inne preparaty zawierające witaminę A
Witamina A krople | Witamina A tabletki | Witamina A kapsułki | Witamina A syrop