Miód manuka uznawany jest za jeden z najlepszych i najzdrowszych dostępnych na rynku. Pozyskuje się go z nowozelandzkich krzewów manuka, a jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Niesamowite właściwości specyfiku znane są na całym świecie, a coraz więcej osób wprowadza miód do swojej codziennej diety. Jak pozyskuje się miody manuka, jakie korzyści przynosi spożywanie wyrobu i jakie jest jego zastosowanie? Zachęcamy do poznania właściwości miodu manuka, a także do składania zamówień w naszej aptece internetowej!
Skąd pochodzi i jak powstaje miód manuka?
Miód manuka wytwarzany jest z pozyskiwanego przez pszczoły nektaru kwiatów krzewu manuka. Krzew ten rośnie w Nowej Zelandii oraz na południowym wybrzeżu Australii. Co ciekawe, białe kwiaty krzewu manuka pojawiają się tylko przez 4 tygodnie w roku, przez co czas kwitnienia rośliny jest bardzo intensywnym okresem dla producentów tak uwielbianego na świecie miodu.
Krzew manuka osiąga do 5 metrów wysokości i jest odporny na działanie czynników zewnętrznych. Co ważne, roślina nie występuje w innych częściach świata, dlatego miód wytwarzany poza obszarem Nowej Zelandii uważany jest za nieprawdziwy. Potwierdzeniem tej tezy było powołanie w 2013 roku nowozelandzkiej grupy ekspertów, która ustaliła specyfikę oryginalnych miodów manuka. W raporcie opublikowanym w 2014 roku można przeczytać, że:
- Miód manuka może zostać wytworzony tylko na terenie Nowej Zelandii.
- Miód manuka pochodzi tylko i wyłącznie z krzewu manuka.
- Smak miodu manuka identyfikuje się jako gorzki i lekko ziemisty.
- Zapach miodu manuka przypomina miód wrzosowy.
- Oryginalny miód manuka ma tzw. aktywność nieutleniającą, co sprawia, że specyfik wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Czas wytwarzania miodu pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów manuka.
Miód manuka wyróżnia się spośród innych miodów naturalnych specyficznym smakiem i nawet kilkuset razy wyższą zawartością metyloglioksalu - naturalnego antybiotyku o działaniu antybakteryjnym. W zależności od ilości substancji w miodzie, w sklepach możemy spotkać się z różnymi oznaczeniami sprzedawanych produktów. Wyróżniamy wówczas dwa wskaźniki - MGO oraz UMF.
Wskaźniki MGO i UMF - o co chodzi?
Umieszczany na etykiecie produktu wskaźnik MGO świadczy o jakości preparatu. Każda partia miodu manuka oznaczona zostaje symbolami i liczbami, mówiącymi o ilości substancji aktywnej zawartej w 1 kilogramie specyfiku. Przykładowo, jeśli na etykiecie widnieje oznaczenie MGO 250+ oznacza to, że w kilogramie miodu znajduje się co najmniej 250 mg metyloglioksalu.
Wskaźnik UMF (Unique Manuka Factor) z kolei jest oznaczeniem certyfikatu potwierdzającego oryginalność wyrobu. Certyfikat zostaje nadany po przeprowadzeniu dokładnych badań nad składem miodu. Wybierając specyfik z oznaczeniem UMF można mieć pewność, że miód pochodzi od zaufanego, nowozelandzkiego producenta.
Spożywanie miodu manuka i jego korzyści
Pozytywne działanie miodu manuka zostało odkryte już wiele lat temu. Wysoka zawartość metyloglioksalu w preparacie sprawiła, że regularne stosowanie wyrobu może wykazywać takie działanie jak:
- Wzmocnienie pracy organizmu przy chorobie;
- Wzmocnienie układu odpornościowego;
- Zwalczanie stanów zapalnych zatok i gardła;
- Wsparcie pracy serca i układu krążenia;
- Wsparcie organizmu w procesie gojenia ran;
- Wsparcie w leczeniu zgagi, refluksu i długotrwałych niestrawności;
- Łagodzenie wzdęć, zaparć i objawów zapalenia błony śluzowej żołądka;
- Łagodzenie objawów łuszczycy, grzybicy, czy trądziku;
- Łagodzenie stanów zapalnych skóry i wspomaganie procesów jej odbudowy.
Warto podkreślić, że dzięki zawartym w miodzie manuka składnikom, preparat może wspomagać działanie zaleconych przez specjalistę leków. Chcąc jednak łączyć stosowanie miodu z zażywaniem przepisanych preparatów, należy skonsultować swoje zamiary z lekarzem. Warto jednocześnie zaznaczyć, że miód manuka nie traci swoich właściwości w trakcie kontaktu z kwasem żołądkowym, a występujące w organizmie drobnoustroje nie nabierają odporności na zawarte w wyrobie składniki aktywne.
Zastosowanie miodu manuka
Miód manuka można stosować m.in. doustnie, jednak wykorzystanie wyrobu jest znacznie szersze. Na rynku można znaleźć mnóstwo preparatów z miodem manuka, począwszy od kremów i maseczek, przez opatrunki do leczenia ran i odleżyn, po produkty spożywcze, których celem jest wzmocnienie odporności i wsparcie organizmu przy walce z przeziębieniem. Ponadto po uprzedniej konsultacji z lekarzem miód manuka może być stosowany w celu leczenia trądziku, oparzeń, łuszczycy, hemoroidów, czy schorzeń układu pokarmowego.
Jak stosować miód manuka na co dzień?
Oryginalny miód manuka można stosować m.in. doustnie. Zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek wyrobu codziennie rano na czczo lub wieczorem, około 20 minut przed posiłkiem. Jeśli smak miodu jest zbyt intensywny, można rozrobić go z letnią wodą, jednocześnie pamiętając, że wyrób traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
Przeciwwskazania do spożywania miodu manuka
W przypadku miodu manuka dotychczas nie zarejestrowano efektów ubocznych związanych ze stosowaniem preparatu. Miód może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz przez dzieci powyżej 2 roku życia. Wśród osób, które nie powinny spożywać wyrobu, wyróżnia się m.in. cukrzyków oraz dzieci w wieku poniżej 2 lat ze względu na wysoką zawartość cukru w preparacie. Ponadto miód manuka nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na produkty pszczele.
Podsumowanie
Miód manuka to ceniony na całym świecie wyrób, wyróżniający się wieloma dobroczynnymi właściwościami. Produkt może wspomagać pracę organizmu przy walce z chorobami oraz zapobiegać wpływom drobnoustrojów na układ odpornościowy. Ponadto miód może działać łagodząco przy wystąpieniu problemów skórnych. Decydując się na zakup miodu manuka, warto wybierać sprawdzonych sprzedawców, którzy posiadają w swojej ofercie preparaty z oznaczeniem UMF.
Zwiń opis