LEN MIELONY produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złotego bogatego w mikro- i makroelementy, białka, substancje śluzowe oraz błonnik. Spożywanie zmielonych nasion lnu, w przeciwieństwie do całych nasion siemienia lnianego, pozwala na pełne wykorzystanie przez organizm człowieka ich cennych właściwości.
Skład:
len złoty mielony podwójnie odolejony
Wskazania:
LEN MIELONY stanowi wartościowe, a jednocześnie szybkie i łatwe uzupełnienie codziennej diety w podstawowe składniki odżywcze. Odpowiedni proces technologiczny eliminuje charakterystyczny oleisty posmak lnu oraz obniża wartość energetyczną spożywanych nasion.
Sposób użycia:
W zależności od potrzeb:
1. do bezpośredniego spożycia:
- na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać 1 szklanką gorącej wody lub mleka; mieszać energicznie ok. 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu lub po przestudzeniu.
- na zimno: 1 łyżeczkę lnu dodać do soku owocowego, jogurtu, naparu ziołowego i wymieszać, lub dodać do lodów, owoców lub innego deseru, musli, płatków śniadaniowych.
2. do przyrządzenia zup i sosów zamiast mąki:
- len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy; dodać do potrawy, zagotować.