Incapharma Maca Negra 90 kapsułek
Składniki:
Świeży korzeń macy zawiera ok. 80% wody, wysuszony ok. 10%. Pozostałą część stanowią: białka – 10 - 13% węglowodany – 25 – 78%błonnik – 8,5%tłuszcze – ponad 2%popiół – prawie 5%żelazo, wapń i aminokwasy - nieznaczne ilości,
Maca (łac. Lepidium meyenii Walpers, Lepidium peruvianum) pochodzi z rodziny Brassicaceae. Jej nazwy zwyczajowe to: ayak chichira, ayuk willku, maca-maca, mace, maino, pepper grass, peruvian ginseng. Jest rośliną dwuletnią, bądź byliną o wysokości dochodzącej do kilkunastu centymetrów, ze zredukowaną łodygą, liśćmi o blaszkach od 7 do 12 cm i 2,5 cm szerokości oraz korzeniem przypominającym buraka, ewentualnie gruszkę o średnicy 2–8 cm.
Korzeń stanowi użytkową część rośliny. Wśród odmian Lepidium meyenii znajduje się około 8 rodzajów, a różnią się one zabarwieniem korzeni oraz części
naziemnej – z reguły korzeń ma kolor ziemniaka, ale może mieć także odcienie od białego, poprzez żółty, biało-żółty, biało-różowy, biało-purpurowy, szary,
czerwony, fioletowy aż po czarny. Miejscem występowania rośliny były niegdyś całe Andy, aktualnie rośnie ona tylko w niektórych rejonach Peru, w strefie
zwanej „suni” oraz „puna” na wysokości 3500 m n.p.m., a nawet do 4450 m n.p.m.
Maca negra jest odmianą macy z charakterystyczną czarną skórką.
Wśród kwasów tłuszczowych, znajdujących się w korzeniu największą ilość stanowi kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy, a także sterole (sitosterol,
kampesterol, ergosterol, brassikasterol, 7,22-ergostadienol, witaminy (A, B1, B2 , B6 , C, E), sole mineralne (Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na, jodki),
glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe) oraz biologicznie aktywne aromatyczne izotiocyjaniany (olejki gorczyczne), w tym izotiocyjanian
p-metoksybenzylowy, a poza nimi: leukoantocyjaniany, garbniki, saponiny, taniny, terpenoidy, steroidy.
Maca zawiera fitosterole, flawonoidy, aminokwasy, węglowodany, tłuszcze (nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz błonnik, który pozytywnie wpływa na układ trawienny i może wspomagać odchudzanie. Korzeń maca jest też bogaty w mikroelementy, między innymi takie jak: żelazo, wapń, miedź, cynk.
Warunki ostrożności i przechowywanie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Podmiot odpowiedzialny:
IncaPharma Poland sp. z o.o.
03-982 Warszawa
ul. gen. Romana Abrahama 12 lok. XI