Cholesterol to związek organiczny, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi budulec błony komórkowej, uczestniczy w produkcji niektórych hormonów, chroni włókna nerwowe przed uszkodzeniem oraz ułatwia proces trawienia tłuszczów. Niestety podwyższony cholesterol może prowadzić do wielu groźnych chorób, wśród których wymienia się: miażdżycę, niedokrwienną chorobę serca czy udar mózgu. Jakie są objawy wysokiego cholesterolu? W jaki sposób go obniżyć? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Cholesterol - czym jest?
Cholesterol to lipid należący do grupy steroli. Produkowany jest głównie w wątrobie (w 80%) oraz częściowo dostarczany z pożywieniem. Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu nerwowego oraz hormonalnego. Ponadto wspiera funkcjonowanie mózgu oraz uczestniczy w syntezie witaminy D3. Cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy. Groźny dla zdrowia staje się jego nadmiar.
Kluczową rolę odgrywa zachowanie optymalnego poziomu cholesterolu. Jeśli chodzi o mężczyzn, powinien on wynosić co najmniej 40 mg/dl (1,0 mmol/l), zaś u kobiet 50 mg/dl (1,3 mmol/l). Natomiast wysoki (200-239 mg/dl) lub bardzo wysoki cholesterol (240 ml/dl i powyżej) może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Warto więc regularnie go monitorować, by nie dopuścić do rozwoju groźnych chorób.

Wysoki cholesterol - objawy
Podwyższony cholesterol bardzo często nie daje żadnych objawów. Lipidy potrafią latami odkładać się w ścianach tętnic. Dopiero gdy wystąpią niepokojące symptomy, postanawiamy pójść do lekarza. Nie warto jednak czekać - regularne badanie poziomu cholesterolu pozwala lepiej kontrolować stan zdrowia i na czas wdrożyć odpowiednią terapię.
Podstawowym objawem wysokiego cholesterolu są częste bóle nóg (zwłaszcza podczas aktywności fizycznej). Ma to związek z nieprawidłowym przepływem krwi wywołanym przez zablokowane tętnice. Osobom z podwyższonym cholesterolem towarzyszy zwiększona męczliwość, brak energii oraz kondycji. Dodatkowo mogą pojawić się problemy z pamięcią i koncentracją. U pacjentów, u których stwierdzono bardzo wysoki poziom cholesterolu, tworzą się tzw. żółtaki, czyli żółte zgrubienia w okolicy powiek, pod piersiami, czy w zgięciach łokciowych.
Podwyższony poziom cholesterolu - przyczyny
Wysoki cholesterol to poważny problem, z którym zmaga się miliony Polaków. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tego schorzenia jest nieodpowiednia dieta. Spożywanie dużych ilości wysokoprzetworzonej żywności wpływa nie tylko na przyrost masy ciała, ale również prowadzi do odkładania tłuszczów w ścianach tętnic. Aby zadbać o poziom cholesterolu, należy zrezygnować z fast-foodów, słonych przekąsek, słodyczy, dań garmażeryjnych oraz słodzonych, gazowanych napojów. Dieta powinna obfitować przede wszystkim w warzywa i owoce. Do zwiększenia cholesterolu frakcji LDL przyczynia się także zbyt duża masa ciała. Co więcej, brak aktywności fizycznej ma opłakane konsekwencje zarówno dla zdrowia, jak i samopoczucia.
Przyczyną wysokiego cholesterolu jest także wiek. Osoby w trzeciej, czwartej i piątej dekadzie życia są szczególnie obciążone ryzykiem podwyższonego cholesterolu, dlatego powinny regularnie się badać. Zły cholesterol zdecydowanie częściej występuje u osób palących. Nikotyna uszkadza naczynia krwionośne, co sprzyja powstawaniu zakrzepów. Stąd już prosta droga do zatoru tętnicy płucnej.
Wysoki cholesterol może mieć także podłoże genetyczne. Hipercholesterolemia rodzinna spowodowana jest mutacją genu receptora LDL. Dziedziczy się ją z pokolenia na pokolenie (może dotknąć nawet 50% członków rodziny, w tym nawet dzieci). W naszym kraju na hipercholesterolemię cierpi blisko 200 tysięcy osób. Nieleczona jest bardzo niebezpieczna, ponieważ sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli występuje u nas wysoki cholesterol warto popytać bliskich, czy w rodzinie zdarzały się wcześniej takie przypadki.
Wysoki cholesterol - konsekwencje
Nieleczone zbyt wysokie stężenie cholesterolu prowadzi do poważnych w skutkach konsekwencji zdrowotnych. Lipidy osadzają się na ścianach naczyń krwionośnych, tworząc tak zwane blaszki miażdżycowe, które utrudniają swobodny przepływ krwi. Ściśle związana z miażdżycą jest choroba niedokrwienna serca. Wskazuje na nią m.in dławiący ból w klatce piersiowej. Innymi objawami choroby wieńcowej są: mdłości, spłycenie oddechu, kołatanie serca i nadmierna potliwość. Schorzenie to idzie w parze z wysokim cholesterolem. Może rozwijać się nawet latami, nie dając o sobie znać. Prowadzi do groźnych powikłań, takich jak tętniak aorty brzusznej, niedokrwienie kończyn dolnych, zawał serca czy udar mózgu.
Podwyższony cholesterol może wywołać ostre zapalenie trzustki. Objawia się to nagłym, silnym i narastającym bólem brzucha. Symptomom towarzyszy wysoka gorączka, nudności, wymioty oraz wzdęcia. Zbyt wysoki poziom cholesterolu w surowicy krwi sprzyja rozwojowi depresji. Wszystko dlatego, że dochodzi do znaczącego spadku serotoniny w mózgu.

Jak obniżyć cholesterol?
Istnieje kilka skutecznych sposobów na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Podstawę stanowi oczywiście prawidłowo zbilansowana dieta. Powinna być ona bogata w witaminy i składniki mineralne, zdrowe tłuszcze oraz błonnik, który ma niezwykle korzystny wpływ na pracę jelit. Należy wyeliminować z menu wysokoprzetworzoną żywność, a także nikotynę oraz alkohol. Koniecznie trzeba pomyśleć o rozpoczęciu aktywności fizycznej. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.
Dieta na obniżenie cholesterolu we krwi powinna obfitować nade wszystko w warzywa i owoce zawierające pektynę, a więc: jabłka, truskawki, jagody, ziemniaki czy bakłażan. Do codziennego jadłospisu warto włączyć też zioła i przyprawy, mające pozytywny wpływ na organizm. Należą do nich: kozieradka, ostropest plamisty, imbir oraz czosnek. W menu nie może zabraknąć pełnoziarnistych produktów - płatków owsianych, kasz oraz pieczywa. Ważne miejsce w diecie zajmują orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca), oleje roślinne oraz ryby morskie (łosoś, śledź, makrela). W regulowaniu cholesterolu pomogą napary z białej, zielonej bądź czarnej herbaty.
Warto nadmienić, iż istnieją suplementy, które obniżają poziom cholesterolu. Na szczególną uwagę zasługuje marka B!tonic. Produkty wyróżniają się naturalnym i bezpiecznym składem. Receptury opracowane zostały przez ekspertów z dziedziny medycyny, farmacji i dietetyki. Suplementy mogą być stosowane przez alergików, diabetyków, osoby z podwyższonym cholesterolem, kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci (powyżej 6 roku życia), a także wegetarian i wegan. Składniki zawarte w B!tonic Terra Liver wykazują niezwykle korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspierają detoksykację organizmu oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych.
Podsumowanie
Wysoki cholesterol stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Często połączony jest z nieprawidłową dietą, nadwagą oraz brakiem aktywności fizycznej. Może mieć również podłoże genetyczne. Objawami wysokiego cholesterolu jest: ból nóg, poczucie osłabienia, męczliwość oraz żółtawe plamki pojawiające się na ciele. Wysokie stężenie cholesterolu w surowicy krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.