Glutation jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera układ immunologiczny i może chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Co więcej, uważa się, że eliminuje z organizmu substancje szkodliwe, metale ciężkie, rozkłada toksyny i wspiera naprawę DNA oraz proces samoleczenia.
Czym jednak dokładnie jest glutation? Czy powinniśmy go suplementować? Czy glutation rzeczywiście oczyszcza organizm, zapobiega chorobom nowotworowym i zmniejsza stres oksydacyjny? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy poniżej! Sprawdź koniecznie!
Czym jest glutation?
Glutation jest przeciwutleniaczem, który występuje w organizmach żywych zwierzęcych i roślinnych, w tym w organizmie każdego człowieka. To organiczny związek chemiczny,
tripeptyd, czyli białko zbudowane z aminokwasów.
Bez glutationu komórki w organizmie podlegałyby ciągłemu i nieustającemu utlenianiu, co znacząco obniżyłoby naszą odporność.
Glutation może wykazywać działanie detoksykacyjne, czyli oczyszczać organizm z toksyn, metali ciężkich oraz wolnych rodników. Prawidłowy poziom glutationu może też przyczyniać się do ochrony organizmu przed różnego rodzaju schorzeniami i chorobami.
Jakie mogą być przyczyny niedoboru glutationu w organizmie?
Uważa się, że
wraz z wiekiem, nasz organizm ma obniżoną zdolność do samodzielnego produkowania glutationu, dlatego jego poziom w komórkach ulega zmianom.
Wpływ na taki stan rzeczy może mieć również obecny styl życia, stres, pośpiech, przebyte infekcje, nieprawidłowa dieta, niektóre leki, choroby przewlekłe, urazy, aktywność fizyczna, a nawet przetworzona żywność.Aby uzupełniać niedobór tej substancji w organizmie, niektórzy z nas - w tym szczególnie sportowcy - decydują się na suplementację.
Na rynku znajdziemy wiele różnych suplementów zawierających glutation. Jednym z nich jest produkt Biotad Plus firmy Biomedica.
Glutation występuje w dwóch formach - w formie zredukowanej (aktywnej, GSH) i utlenionej (GSSG). Decydując się na suplementy, warto wybierać glutation zredukowany, ponieważ charakteryzuje się znacznie lepszą przyswajalnością.
Pamiętajmy jednak, że kluczem do naszego zdrowia jest prawidłowo zbilansowana dieta. Przed wprowadzeniem jakichkolwiek leków czy suplementów diety, zawsze należy najpierw zasięgnąć porady lekarza.
Glutation - jego działanie i właściwości
Glutation składa się z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. Może on mieć pozytywny wpływ na prawidłowe działanie układu immunologicznego, a przez to zapewniać nam wysoką odporność, wykrywać i niszczyć bakterie, wirusy oraz komórki nowotworowe. Uważa się, że glutation to silny antyoksydant, który neutralizuje działanie wolnych rodników. Może też zwalczać reaktywne formy tlenu, mające wpływ na powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych oraz warunkować funkcjonowanie innych przeciwutleniaczy. Z kolei działanie detoksykacyjne glutationu wydaje się szczególnie istotne z uwagi na otaczające nas zanieczyszczenia środowiskowe, rodzaj spożywanej żywności czy ciągłe narażenie na kontakt z toksynami.
Nie zapominajmy jednak, że jednym z narządów, który pełni bardzo ważną funkcję w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest wątroba. Zwiększenie poziomu glutationu w organizmie może więc zapewnić prawidłową pracę wątroby.
Ponadto odpowiedni poziom glutationu może pomóc również:- w hamowaniu produkcji cytokin zapalnych,
- w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i w ochronie organizmu przed wieloma innymi chorobami, takimi jak np. choroby neurodegeneracyjne,
- we wspomaganiu koncentracji, hamowaniu zmęczenia czy zaburzeń nastroju,
- we wspomaganiu leczenia Autyzmu i ADHD (osoby z tymi schorzeniami mogą mieć niższy poziom glutationu w organizmie, a wysoki poziom stresu oksydacyjnego),
- w walce z wolnymi rodnikami (zbyt duża ilość wolnych rodników może wywołać tzw. stres oksydacyjny, co z kolei przyspiesza proces starzenia się komórek),
- we wspomaganiu leczenia chorób takich jak Alzheimer, Parkinson, HIV/AIDS, cukrzyca, stwardnienie zanikowe boczne i zapalenie wątroby,
- w walce z chorobami autoimmunologicznymi (np. reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń czy celiakia),
- we wspieraniu odporności,
- w detoksykacji organizmu i usuwaniu szkodliwych substancji,
- w zapobieganiu namnażania się komórek chorobowych,
- w prawidłowym zachowaniu funkcji rozrodczych człowieka.
Suplementacja glutationu - przeciwwskazania
Jednym z przeciwwskazań do stosowania glutationu jest
uczulenie na którykolwiek ze składników wybranego preparatu. Nie ma też wystarczających informacji na temat wpływu takiej suplementacji na organizmy kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Zanim więc zaczniemy stosować glutation, zawsze najpierw powinniśmy skonsultować się ze specjalistą.Obecność glutationu w produktach spożywczych
Wiemy już, że na obniżenie poziomu glutationu może wpływać wiele czynników zewnętrznych, w tym także nieprawidłowa dieta, zanieczyszczenia środowiska naturalnego czy stres.
Osoby mające niski poziom glutationu, czasami decydują się na jego suplementację. Niemniej, pamiętajmy, że jednym z istotniejszych czynników sprzyjających wysokiemu poziomowi glutationu w naszym organizmie, jest stosowana dieta.
Nasz
jadłospis powinien być oparty o produkty nisko przetworzone oraz o żywność bogatą w składniki niezbędne do syntezy glutationu. Do utrzymania jego produkcji na właściwym poziomie organizm potrzebuje
składników pokarmowych bogatych w siarkę, selen, cynk czy witaminy z grupy B. Proces ten może wspomagać też witamina C.
Jak zwiększyć poziom glutationu w organizmie? Każda komórka sama odpowiedzialna jest za produkcję glutationu, dlatego też musi posiadać niezbędne do tego substraty. Glutation występuje w wielu produktach spożywczych. Pokarm zawierający glutation oraz wspomagający jego wytwarzanie to przede wszystkim
świeże warzywa i owoce takie jak szpinak, marchew, kapusta, czosnek, cebula, brokuły oraz ziemniaki, awokado, jabłka czy arbuzy. Do diety warto wprowadzić także kalafior, brukselkę oraz szparagi, dynię, melony czy paprykę. Co więcej, glutation znajdziemy też w mięsie wieprzowym i wołowym, a w mniejszych ilościach również w produktach mlecznych, zbożach i jajach.
Kolejnym ważnym dla utrzymania prawidłowego poziomu glutationu w organizmie czynnikiem jest sen. Podczas snu aktywowane są procesy, które wpływają na regenerację recyklingu glutationu.
Podsumowanie
Glutation jest naturalnym przeciwutleniaczem. Uważa się, że umożliwia skuteczną walkę z wieloma różnymi chorobami. Niewłaściwa dieta, wiek, stres czy toksyny środowiskowe mogą jednak zaburzać jego syntezę w organizmie. Glutation odpowiada za eliminowanie wolnych rodników tlenowych. Mimo że wolne rodniki występują w naszych organizmach naturalnie, ich duża ilość może prowadzić do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego. Glutation pełni więc ważną funkcję w zapewnieniu optymalnego zdrowia. Do produkcji glutationu niezbędny jest kwas glutaminowy, glicyny i cysteiny.
Aby zachować jego odpowiedni poziom w organizmie, należy zadbać przede wszystkim o prawidłowo zbilansowaną dietę i odpowiednią ilość snu.
Jeżeli chcemy stosować glutation w formie suplementu, powinniśmy wcześniej skonsultować się z lekarzem. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a ewentualna suplementacja powinna być stosowana wyłącznie jako uzupełnienie diety.