Siarą nazywamy pierwszą wydzielinę gruczołu mlekowego ciężarnej samicy, która pojawia się na kilka - kilkanaście godzin przed porodem i utrzymuje przez okres około 72 godzin po porodzie. Ma ona żółtawy kolor, jest gęsta i bogata w składniki odżywcze oraz immunoglobuliny i regulatory odporności, między innymi laktoferynę. Siarę produkuje każda ciężarna samica ssaka, ale to właśnie siara bydlęca - colostrum bovinum - znalazła szerokie zastosowanie jako produkt leczniczy i kosmetyczny.W jaki sposób można przyjmować colostrum? Jakie ma ono właściwości i zastosowania? Czy rzeczywiście podnosi odporność organizmu? Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w poniższym wpisie - zapraszamy do jego przeczytania!
Colostrum bovinum - bogactwo składników aktywnych
Colostrum bovinum, inaczej siara bydlęca lub młodziwo,
stanowi mieszankę ponad 250 naturalnych związków chemicznych. Zawiera ona między innymi:
- białka - w tym wyjątkowo ważne immunoglobuliny, np. IgG, IgA, IgE i IgM,
- aminokwasy,
- tłuszcze,
- cukry,
- hormony,
- enzymy,
- pochodne kwasów nukleinowych,
- czynniki wzrostu - między innymi somatotropinę i gonadoliberynę,
- regulatory odporności - między innymi laktoferynę, lizozym i interferon,
- witaminy i sole mineralne.
Taki skład colostrum wynika, rzecz jasna, z wyjątkowych potrzeb noworodka (nie tylko krowy, ale także każdego innego ssaka) - ma mu
dostarczyć składników pokarmowych niezbędnych do przetrwania i rozwoju jego organizmu w czasie pierwszych dni życia, ale także zapewnić trening układu pokarmowego i układu odpornościowego. Osesek rodzi się pozbawiony przeciwciał, a
zawarte w siarze immunoglobuliny pozwalają mu nabywać odporności na wirusy i bakterie. Te właśnie właściwości siary skłoniły naukowców do rozpoczęcia badań nad jej wykorzystaniem w medycynie i kosmetologii.
Warto pamiętać, że skład siary jest różny na różnych etapach jej produkcji -
tuż po porodzie colostrum jest najbardziej wartościowe. Z biegiem czasu ilość białek i innych substancji aktywnych spada, a siara w naturalny sposób zamienia się w mleko.
Jakie są właściwości colostrum bovinum?
Zawarte w siarze bydlęcej składniki odpowiadają przede wszystkim za jego
działanie wspomagające układ odpornościowy - i to działanie wykorzystuje się obecnie w walce o zdrowie osób dorosłych i dzieci. Colostrum bovinum ma następujące właściwości.
Wspomaganie mechanizmów obronnych organizmu
Immunoglobuliny (w szczególności przeciwciała klasy IgG), lizozym, laktoferyna i laktoperoksydaza należą do substancji, które podnoszą odporność organizmu przeciwko wirusom, bakteriom i grzybom. Dlatego też
colostrum bovinum warto podawać osobom zmagającym się z infekcjami, są osłabione i doświadczają stresu.
Siara bydlęca w formie kapsułek świetnie sprawdza się jako suplement diety osób poważnie osłabionych, na przykład po antybiotykoterapii lub chemioterapii.
Preparaty siary warto podawać również dzieciom w wieku przedszkolnym, które są szczególnie narażone na infekcje ze względu na niedojrzały jeszcze układ immunologiczny. W ich przypadku kapsułki należy zastąpić proszkiem do sporządzania zawiesiny lub siarą w płynie.
Badania dowodzą, że dobrej jakości
młodziwo pomaga także pacjentom chorującym na choroby autoimmunologiczne - może być wykorzystywana zarówno do zapobiegania im, jak i leczenia ich skutków.
Bardzo istotnym jest również fakt, iż
colostrum pozwala organizmowi skutecznie walczyć z zakażeniami bakteryjnymi. Wrażliwe są na nią między innymi gronkowiec, pałeczki okrężnicy
E.coli, Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes czy Legionella pneumophila. Według badaczy colostrum pozwala także opanować rozwój grzybów Candida albicans, które naturalnie zasiedlają ludzki organizm, w pewnych warunkach jednak nadmiernie się namnażają, prowadząc do tak zwanej kandydozy.
Siara bydlęca (colostrum bovinum) a choroby nowotworowe
Związki zawarte w bydlęcej siarze (należy do nich między innymi laktoferyna)
hamują proces angiogenezy, czyli tworzenia się w tkance nowotworowej naczyń krwionośnych łączących nowotwór ze zdrowymi tkankami ciała. A jeśli guz nie jest unaczyniony, nie może być także odżywiany i samoistnie obumiera.
W badaniach in vivo dowiedziono, że
colostrum wykazuje działanie przeciwnowotworowe, skutecznie zwalczając komórki: czerniaka, raka okrężnicy czy włókniakomięsaka, przy czym mowa tu nie o wszystkich, a o niektórych liniach komórek nowotworowych.
Inne korzyści płynące z suplementacji colostrum
Colostrum nie tylko podnosi odporność na różnego rodzaju czynniki chorobotwórcze, ale także
skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz wzmacnia zęby i kości dzięki wysokiej zawartości wapnia i składników o działaniu bakteriobójczym. Tym samym przeciwdziała powstawaniu próchnicy zębów.
Siarę można stosować także
w leczeniu i łagodzeniu objawów trądziku, zarówno u osób dorosłych, jak i młodzieży.
Jeszcze ciekawszym jest fakt, iż
colostrum bovinum spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Jest to możliwe dzięki temu, że colostrum zawiera tak zwaną kolostryninę - bogatą w prolinę mieszaninę polipeptydów. Kolostrynina zapobiega odkładaniu się w neuronach (komórkach tkanki mózgu) beta-amyloidów - szkodliwych białek odpowiedzialnych właśnie za rozwój choroby Alzheimera. Colostrum warto więc włączyć na stałe nie tylko do diety osób przejawiających objawy tego schorzenia, ale także do diety wszystkich seniorów.
Jakie colostrum kupić?
Najważniejsze jest, aby zawsze
wybierać produkt najwyższej jakości - tylko wtedy będziemy mogli w pełni cieszyć się jego pozytywnym wpływem na nasze zdrowie i samopoczucie. Ale jak znaleźć taki produkt? Czym się kierować wybierając colostrum? Jaką postać wybrać - kapsułki, zawiesinę czy płyn?
Aby kupić dobre, skuteczne colostrum, należy przede wszystkim zapoznać się z informacjami dotyczącymi jego składu i pochodzenia. Szukajmy produktu o składzie najprostszym -
powinna się w nim znajdować sama siara poddana liofilizacji oraz otoczka celulozowa w przypadku kapsułki. Pochodzenie produktu również należy sprawdzić - ważne, aby środowisko chowu krów było czyste i nieskażone, a ich żywienie naturalne.
Zwracajmy uwagę także na
sposób produkcji oraz certyfikaty jakości colostrum - potwierdzają one wysoką jakość produktu i stanowią dla nas gwarancję bezpieczeństwa jego stosowania. Ilość substancji czynnej (immunoglobulin IgG) w jednej dawce colostrum powinna wynosić około 40%.
Produktem, który spełnia nawet najbardziej restrykcyjne wymagania i normy jakościowe, jest Colostrum Resist - gwarantuje
najwyższe bezpieczeństwo stosowania i czysty skład o dużej zawartości substancji czynnej. Warto również wiedzieć, że proces liofilizacji nie ma negatywnego wpływu na skład siary - wszystkie składniki w niej zawarte pozostają w pełni wartościowe i przyswajalne.
Colostrum Resist mogą przyjmować seniorzy, osoby dorosłe oraz dzieci od 8. roku życia.Colostrum bovinum - siara bydlęca - zawiera naturalnego pochodzenia związki organiczne i nieorganiczne, których zadaniem jest wzmacniać organizm i zapewniać mu doskonałą odporność na czynniki chorobotwórcze takie jak bakterie, wirusy i grzyby. Chronią nas przed zachorowaniem na nowotwory, a nasz mózg - przed chorobą Alzheimera. Warto więc na stałe włączyć je do swojej diety, aby cieszyć się dobrym zdrowiem przez całe życie.