Acerola to wzmacniający biologicznie aktywny dodatek do pożywienia.
Owoce są zbierane w pół dojrzałym stanie, kiedy zawartość witaminy C jest największa. Uzyskuje się z niej do 95% witaminy C w postaci płynu, a następnie zamienia się na proszek, z którego przygotowywany jest koncentrat. Koncentrat Aceroli jest również bogaty w witaminę C i, zgodnie ze standardem jej zawartość wynosi 15%.
Obróbka owoców pozwala nie tylko uzyskać maksymalny poziom witaminy C ale również mnóstwo pożytecznych komponentów, takich jak: witaminy A, B (tiamina, ryboflawina), magnez, wapń, żelazo, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, potas, niacyna i inne.
WITAMINA C z aceroli:
- Wzmacnia budowę naczyń krwionośnych, mięśni, ścięgien i układu kostno-stawowego
- Zwiększa odporność organizmu
- Uzupełnia niedobory w stanach zwiększonego zapotrzebowania, zwłaszcza przy dużych wysiłkach fizycznych - poprawia sprawność
- Chroni przed skutkami stresu
- Pobudza wzrost komórek odpornościowych
- Zmniejsza odczyn alergiczny, ponieważ osłabia działanie histaminy
- Jest antyutleniaczem, zwalcza wolne rodniki,
- Oddziałuje korzystnie na wzrok, hamuje rozwój zaćmy
- Ułatwia pokonywanie stresu, zwiększa koncentrację
- Pomaga dzieciom w okresie intensywnego wzrostu
Jako naturalny środek w Brazylii, garść świeżych owoców Aceroli jest zjadana podczas gorączki i biegunki.
Zalecana profilaktyczna dzienna dawka w diecie (RDA) witaminy C dla osoby dorosłej wynosi 60-80 mg. Więcej witaminy C potrzebują osoby palące, zażywające regularnie aspirynę, "mięsożercy", diabetycy, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne jak również ludzie starsi, i wszyscy, którzy piją wodę ze skorodowanych rur. Potrzebują ją przede wszystkim mieszkańcy terenów skażonych ekologicznie. Witamina C chroni przed kadmem z rur wodociągowych i przed zatruciem gazami i pyłami uprzemysłowionych miast.
Witamina C z Aceroli jest bardzo dobrze tolerowana.
W wyjątkowych przypadkach duże dawki witaminy C może powodować biegunkę.
Składniki:
ekstrakt w proszku owocu aceroli z ok. 17 % naturalnej witaminy C, maltodextrina
Sposób użycia:
W zależności od zapotrzebowania, dziennie 1g proszku (ok. 1/2 łyżeczki) dodać do dowolnego napoju, jogurtu lub słodkich potraw. Wymieszać.
Warunki ostrożności i przechowywanie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.